Valin ingår i gruppen grenade aminosyror där man även finner leucin och isoleucin. De kallas grenade eftersom de kemiskt är uppbyggda på samma sätt med molekyler på rad som sedan bildar en förgrening. De tre grenade aminosyrorna går även under benämningen BCAA, en förkortning för den engelska termen Branch Chained Amino Acid. Den här syran är helt livsnödvändig för nästan alla kroppens funktioner och att den är essentiell innebär att den inte kan tillverkas på egen hand utan behöver intas genom föda. Det finns en mängd olika aminosyror men de tre grenkedjade och särskilt valin tillhör de mest grundläggande för en fungerande muskeluppbyggnad och ett normalt hälsotillstånd. BCAA syrorna utgör tillsammans nästan 70 % av de aminosyror man hittar i kroppens vävnader.

Vad har valin för funktion?

valin-300x254Den här aminosyran är helt nödvändig för muskelhälsan och för att upprätthålla en normal kvävebalans i kroppen. Valin behövs för uppbyggnad, återhämtning och nybildande av muskelvävnad. Syran är också en viktig länk i musklernas metabolism och kan fungera som bränsle och energi. Valin möjliggör bildande av ämnet succinyl. Utan detta enzym kan kroppens energiproduktion inte fungera. Under loppet av vår ämnesomsättning frigörs med hjälp av detta enzym valin ifrån muskelvävnaderna så att det kan absorberas av hjärnan. Hjärnan lagrar aminosyran som en energireserv för tillfällen då den inte får tillgång till glukos. Skelettmusklerna är de muskler som vi kan kontrollera med hjälp av vår vilja och de använder också de grenade aminosyrorna och främst valin direkt som bränsle.

Syran har också stor betydelse för den mentala hälsan. Personer som lider av depression, ångest eller sömnsvårigheter har ofta för låga halter av valin. Tillskott av ämnet har visats sig kunna lindra symptom vid neurologiska symptom och skador på hjärnan. Precis som de två andra grenkedjade aminosyrorna har valin även en effekt på leverskador och kroniska sjukdomar relaterade till gallblåsan.

För valin, precis som med leucin och isoleucin varierar mängden som kroppen behöver beroende på hur mycket stress man utsätts för. Det kan röra sig om fysiskt stress på musklerna i form av träning men även skador eller operationer är exempel på stress som ökar behovet av denna aminosyra.

Kroppens behov av valin

Den här aminosyran behövs för att normalisera halten av kväve i våra celler, hjälpa våra muskler att fungera normalt och är nödvändig för att nervsystemet ska kunna reglera både muskelkoordination, mental skärpa och återhämtning och läkeprocesser. För personer som är fysiskt aktiva ger valinet energi och ökad uthållighet och hos individer med sjukdomstillstånd eller försvagad hälsa på grund av stress eller skador hjälper ämnet till att normalisera och återbygga cellerna. Valin finns naturligt i mat med höga halter protein som fisk, kött, keso och ägg. För ett kosttillskott med det här ämnet så ska man leta efter produkter med BCAA i beskrivningen. Det finns tillskott av grenade aminosyror både som tabletter och pulver och man bör tänka på att hålla sig till rekommenderade doser och välja ett tillskott som är godkänt för den svenska marknaden.