Leucin är en av de tre grenade, essentiella aminosyrorna som har fått sitt namn efter hur molekylerna är organiserade. Leucinet är uppbyggt som en kedja av molekyler med en grenliknande förgrening. På engelska går de grenade aminosyrorna under namnet Branch Chained Amino Acids, BCAA och leucinämnet är alltså en av de aminosyror som man hittar i BCAA kosttillskott. Aminosyran har fått sitt namn från det grekiska ordet leukos som betyder vit eftersom ämnet får en vit, kristall liknande karaktär när man utvinner det från en naturlig källa som till exempel ost.

Vad har leucin för funktion?                                   

leucin-300x200Det här är en aminosyra som skyddar och bygger upp kroppens muskelvävnad. Funktionen där kroppen bygger upp muskler kallas för proteinsyntes. Med hjälp av leucinet och andra aminosyror kan kroppen reparera skadad muskelvävnad samt skapa nya proteinmolekyler som bildar muskelvävnad. Leucin stimulerar kroppens produktion av insulin som är ett hormon som reglerar blodsockernivåerna och dämpar förekomsten av kortisol. Insulin hjälper till att stärka och bygga muskelmassan medan kortisol tvärtemot bryter ner kroppens muskler. Leucinsyran påverkar även kroppens fetter och har visat sig kunna lösa upp det vicerala fettet, kroppens allra understa fettlager som är nästan omöjligt att påverka endast genom fysisk aktivitet.

Som en av de essentiella aminosyrorna är det också leucinets uppgift att bygga upp andra ämnen som är livsnödvändiga för att kroppens alla funktioner ska kunna fungera. Det här ämnet är en viktig del i produktionen av steroler, som är ett fettliknande ämne som återfinns i levern och i våra fett och muskelvävnader. Den mest välkända av dessa är kolesterol som vi i viss mån får i oss från föda men den största mängden producerar kroppen själv och ämnet är nödvändigt för att balansera en rad viktiga könshormoner, steroider och vitamin D.

Man kan även se denna aminosyra som en byggsten för skapandet av andra proteinämnen så som det så kallade buffertproteinet ferritin. Ferritin är det ämne som binder och kontrollerar järn i våra celler och ser till att det inte utsöndras för mycket för att förhindra brist eller motsatsvis gör sig av med överflödigt järn så att cellerna inte blir förgiftade.

Kroppens behov av leucin

Eftersom den här aminosyran är så effektiv för att förhindra att muskelvävnad bryts ner och reparera vävnad som är skadad är ett BCAA tillskott rekommenderat för den som ägnar sig åt fysisk träning. Det ökar styrka och uthållighet och ger en snabbare återhämtning. Leucinet har visat sig vara effektivt vid leversvikt och andra sjukdomar relaterade till levern. För den som vill gå ner i vikt är ämnet en hjälp på vägen som bryter ner det allra understa lagret av fettceller och ökar metabolismen och fettförbränningen i allmänhet. Vid trauman som operationer, sjukdom eller svår mental stress har det också blivit påvisat att leucin har en gynnsam effekt. Patienter med Parkinson har också fått ett förbättrat allmäntillstånd av leucintillskott.

Man finner denna essentiella aminosyra i proteinrik mat som ägg, baljväxter och kött, och även som kosttillskott, oftast under benämningen BCAA, i pulver eller tablettform.