Aminosyran isoleucin är en så kallad grenad, essentiell syra. Den kallas grenad eftersom den, tillsammans med leucin och valin, har en kemisk struktur med kolförgreningar som grenar sig. Att isoleucin är essentiell innebär att den är en syra som inte kan tillverkas på egen hand i kroppen utan behöver vara en del av kosten. Den engelska termen för de grenade aminosyrorna är Branch Chained Amino Acid som förkortas BCAA. Kosttillkost med isoleucinet hittar man ofta under det namnet och det vanligaste är att man får alla de tre grenkedjade syrorna i ett och samma kosttillskott.

Vad har isoleucin för funktion?

isoleucin-300x215Denna oerhört viktiga aminosyra har en mängd funktioner. Precis som de två andra grenade syrorna är den nödvändig för att muskelvävnaden ska fungera, återhämta sig vid skador och nybildas i takt med att protein bryts ner i kroppen. Isoleucin är dessutom avgörande för bildandet av hemoglobin, det protein som ger blodet dess röda färg och möjliggör transporten av syre genom blodet. Ämnet reglerar även halten av blodsocker och hjälper därför till att kontrollera ämnesomsättningen och motverka diabetes. För den som har utvecklad diabetes kan denna aminosyra reglera och dämpa symptomen.

Syran är viktig för att musklerna ska kunna reparera sig och den påverkar även koordination och uthållighet. Isoleucinbrist visar sig som muskelskakningar och darrningar men även genom yrsel och trötthet. I många fall påminner symptomen vid för låga halter om hyperglykemi. Den här grenade aminosyran har stor betydelse för kroppens energinivåer och påverkar även en persons allmäntillstånd. Depression och förvirring är tillstånd där en persons nivå av isoleucin ofta finns vara låg.

För den som vill bygga muskler och behålla dem är det absolut nödvändigt att få i sig tillräckliga mängder av alla de grenkedjade aminosyrorna vilket såklart inkluderar isoleucinet. Ämnet hjälper till att öka uthålligheten och styrkan vilket leder till en bättre prestation under tiden man är fysiskt aktiv och skyddar musklerna från nedbrytning efter träning.

Kroppens behov av isoleucin

Som en essentiell aminosyra är det nödvändigt att kroppen får i sig tillräckliga mängder genom kosten eftersom den inte kan tillverkas i syntes. Isoleucin hittar man i mat som är rik på proteiner. Kött, ägg, fisk och ost är självklara källor men även bönor och linser innehåller de grenade aminosyrorna. Dock bör personer som inte äter en fullt varierad kost, allergiker, veganer eller liknande vara uppmärksamma på att få i sig tillräckliga mängder av BCAA. Utan ämnet kan kroppen inte tillverka röda blodkroppar, sköta läkning och återhämtning efter skador eller upprätthålla ett fungerade nervsystem. Kroppen har ett ökat behov av grenade aminosyror vid trauman som sjukdom och skador och naturligtvis har personer som är fysiskt aktiva också ett behov av högre halter. Ett kosttillskott i form av pulver eller tabletter är rekommenderat för den som vill maximera effekten av sin träning, vare sig det är fettförbränning eller muskelstyrka man är ute efter.